NanoPhyto

Nanopore visokozmogljivo sekvenciranje mikrobnih genomov za razrešitev epidemioloških in diagnostičnih vprašanj v rastlinski patologiji / Nanopore high-throughput sequencing for resolution of problems in plant pathogen epidemiology and diagnostics

NanoPhyto (ARRS L7–2632, 01.09.2020 - 31. 08. 2023) je slovensko-hrvaški raziskovalni projekt, ki ga vodi Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), BIA pa je eden od partnerjev.

Ker se število prebivalcev na svetu nenehno povečuje in nevarnost podnebnih sprememb narašča, bo naša sposobnost boja proti povzročiteljem bolezni na rastlinah postala pomemben dejavnik v boju za zanesljivo preskrbo s hrano. Pomembno vlogo v boju proti širjenju bolezni, ki jih povzročajo patogeni mikrobi igra razvoj hitrih metod za odkrivanje in natančno zaznavo le-teh. Tehnologija sekvenciranja nanopore se v zadnjih nekaj letih hitro razvija in kaže velik potencial za hitrejšo in cenejšo uporabo visokozmogljivostnega sekvenciranja (HTS) pri iskanju znanih in še neznanih patogenih mikrobov. Glavni cilj tega projekta je razviti delotoke nanopor sekvenciranja, ki bodo zagotovili hiter način za odkrivanje patogenih  virusov in fitoplazem.

Več o projektu: projects.nib.si/nanophyto