Knjižnica

HPLC je zanesljiva tehnika za ekstrakcijo in čiščenje sladila ksilitol

Ksilitol se v prehranski industriji pogosto uporablja kot alternativno sladilo – kot nadomestilo za sladkor. Po okusu je enako sladek kot sukroza, a je dosti manj kaloričen. Ta 5-valentni ogljikov alkoholni sladkor najdemo v številnih rastlinah, a večinoma v nizkih koncentracijah (le okoli 1%) in postopek njegovega pridobivanja z ekstrakcijo in čiščenjem je drag. Zato je bil doslej prevladujoč način pridobivanja ksilitola s kemijskim procesom, in sicer z dehidrogenacijo ksiloze.

A obstaja alternativna metoda.

Privlačna je metoda pretvorbe ksiloze v biomasi (npr. v pšenični slami) v ksilitol s postopkom fermentacije. Njena prednost je, da zagotavlja velik donos ksilitola in to v nezahtevnih pogojih (pri atmosferskem tlaku in sobni temperaturi) in brez uporabe nevarnih kemikalij.

Ko v procesu fermentacije mikroorganizmi proizvedejo zadostno količino ksilitola, ga lahko ekstrahiramo in očistimo s tehniko tekočinske kromatografije visoke ločljivosti HPLC. Ta je hitra, natančna in daje visoko ponovljive rezultate tako v kvantitativnih kot v kvalitativnih analizah. Poleg tega, ko je enkrat metoda HPLC optimizirana za določeno substanco, proces postane povsem avtomatiziran in posledično se skrajša čas dela, stroški pa znižajo.

Tehnika HPLC za ekstrakcijo in čiščenje ksilitola je nazorno predstavljena v članku podjetja KNAUER, kjer so razloženi tudi pogoji za njeno optimizacijo in večjo uspešnost oz. zanesljivost.

Celoten članek10 min branja.