Knjižnica

Neprekinjeno napajanje laboratorijskih naprav s sistemi UPS

Za varno in neprekinjeno delovanje HPLC sistema je stabilen in stalen vir električne energije bistvenega pomena. Če tega ni mogoče zagotoviti preko javnega električnega omrežja, je priporočljivo, da morebitne motnje v napajanju in izpade električne energije preprečujemo z uporabo sistema za neprekinjeno napajanje UPS.

UPS je električni sistem, ki zagotavlja stalen in čisti sinusni potek električne napetosti ter ustrezno moč napajanja napravi, ki je nanj priključena. UPS zagotavlja varnostno rezervo električne energije tudi v primerih, ko se običajni vir napajanja prekine ali se zaradi nihanja električna napetost spusti pod sprejemljivo raven. Če pride do večjih motenj ali celo izpada električne energije lahko UPS prepreči nenadzorovan izklop laboratorijskih sistemov in računalnikov ter tako varuje te naprave pred morebitnimi okvarami in izgubo podatkov, kar je v primeru kritičnih laboratorijskih aplikacij še posebej pomembno.

Kot eden vodilnih proizvajalcev kromatografskih sistemov je KNAUER podrobneje preučil, kakšno avtonomijo napajanja lahko UPS zagotovi sistemu HPLC. V raziskavi je sodeloval HPLC sistem KNAUER Azura, za njegovo napajanje pa so uporabili UPS napravo APC Smart-UPS 1 500 VA. Študija razkriva, da je omenjeni UPS po izpadu električne energije sistemu Azura zagotavljal neprekinjeno napajanje:

  • v časovnem intervalu celo do 46 min, ko je kromatografski sistem deloval v tipičnem HPLC delovnem režimu
    in
  • v časovnem intervalu do 17 min, ko je kromatografski sistem deloval kot preparativni LC sistem.

Celoten članek10 min branja.