Obvestila

Kemijski inštitut s centrifugo LabTech do večjih metodoloških in zmogljivostnih kapacitet laboratorija

Na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo Kemijskega inštituta so s pomočjo nove centrifuge LabTech, povečali svoje zmogljivosti, razširili področja raziskovanja in izboljšali varnost v laboratorijskem okolju.

»Naprava deluje brezhibno. Je zelo robustna, učinkovita, uporabniku prijazna in zanesljiva. Zelo priporočam ta izdelek«

Beti Vidmar, strokovna sodelavka

Situacija

Na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo so vrsto let uporabljali centrifuge manjših kapacitet, ki niso omogočale centrifugiranja občutljivih vzorcev niti niso dopuščale dela z večjim številom vzorcev. Oteženo je bilo delo predvsem z delikatnimi vzorci, ki so morali biti hlajeni oz. regulirani pri točno določeni temperaturi.

Cilj

Na Odseku so oblikovali jasne cilje, ki jih želijo doseči z novo napravo, in sicer hitro regulacijo temperature, visoko hitrost rotorja, a hkrati mora biti robustna, primerno težka in stabilna, da se pri delovanju ne trese.

Rezultati

S pomočjo svetovalne podpore podjetja BIA je Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo kot optimalno rešitev za dosego svojih ciljev izbral centrifugo proizvajalca LabTech. Naprava se je izkazala za zmogljivo in zelo robustno, ki sodelavcem v laboratoriju pomembno izboljšuje učinkovitost dela. Je preprosta za uporabo in omogoča veliko načinov delovanja. S hitrim preklapljanjem med rotorji in samodejnim prepoznavanjem rotorja v napravi, je tudi menjava rotorja enostavna in hitra.

Z uporabo centrifuge LabTech je delo z občutljivimi vzorci postalo brezskrbno, saj omogoča zelo natančno regulacijo temperature centrifugiranja. Vse to je raziskovalcem na Odseku omogočilo, da so lahko razširili nabor uporabnih metod in hkrati uvedli nova področja raziskovanja.

Za Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo je bila pomembna tudi podpora, odzivnost in spoštovanje dogovorjenih rokov dobavitelja opreme BIA. Strokovna namestitev naprave v delovno okolje in jasna navodila za njeno uporabo so omogočili hiter zagon, pravilno delovanje in takojšnjo uporabo centrifuge. Kemijski inštitut pa je tako pridobil laboratorij z večjimi metodološkimi kapacitetami in z bolj varnim in prijaznim delovnim okoljem za sodelavce.


Kemijski inštitut je ena največjih in mednarodno priznanih slovenskih znanstvenih ustanov. Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo se prvenstveno posveča kemijskemu procesnemu inženirstvu, načrtovanju in izgradnji reaktorjev ter obratovalnih enot, pa tudi več-nivojskemu procesnemu modeliranju. Tematika odseka se nanaša predvsem na pretvorbo ogljikovega dioksida in zemeljskega plina, tehnologije vodika ter gorivne celice, vrednotenje biomase za pripravo bio-osnovanih snovi in procese v (bio)farmacevtiki.